Tina Tarner jedna jaka hrabra uspiješna žena

Rođena je 26.Novembra 1939. Godine kao Anna Mae Bullock. Njen život je od početka imao uspone i padove. Kad je bila tinejdžer njena majka je napustila njenog oca iz razloga što nije više mogla trpiti zlostavljanje. Ona i sestra su ostale živjeti kod tetke, a nakon njene smrti otišle kod majke u St.Luis.

Završila je školu i vrlo rano je počela da radi kao pomoćna medicinska sestra. Sa 18 godina upoznala je svog prvog muža Ike Turner. On je tad svirao sa grupom Kings of Rhythm i oni su imali naviku mlade dijevojke iz publike pozvati na binu da im se pridruže u pijevanju. Kada je Tina dobila svoju šansu, nije oduševila samo publiku, nego i muzičare. Nakon toga je postala stalni član grupe.

Ubrzo zatim se zaljubila u saksofonistu sa kojim je ostala trudna. On je na žalost napustio i nju i grupu. Kada je njena mama saznala da je trudna izbacila ju je iz kuće. Ike Tarner ju je pozvao da živi s njim. On je u to vrijeme bio još u braku sa drugom ženom, ali ipak njihovo prijateljstvo je preraslo u nešto više. Kada su se preselili u Los Angeles ona je bila trudna i 1960 godine se rodio njihov prvi zajednički sin. Vijenčali su se 1962 godine i tada su već imali prve velike hitove.

U 60 tim je par kao Ike i Tina Turner doživio prve uspijehe i postali su internacionalno poznati. U memoarima, koje smo imali prilike čitati puno godina kasnije, je pisala o tome kako je ona bila žrtva nasilja i trpila je fizičko i psihičko zlostavljanje. Ponekad bi je pretukao prije nastupa i tjerao ja da nakon toga izađe na scenu i pijeva kao da nije ništa bilo. To naravno može samo jedna jaka i hrabra žena kao Tina. On je bio ovisan o alkoholu i drogama, a imao je napade bijesa i ljubomore. Iz tog razloga su često otkazivali nastupe i koncerte.

To vrijeme u kom su bili jako popularni i pravili turneje po cijelom svijetu, ona je kasnije opisala kao pakao na zemlji. Kako je rastao njihov uspijeh tako su rasli i njihovi problemi. Javno ju je ponižavao a na samom početku promijenio joj je ime, jer se bojao da će ga napustiti i postati popularna bez njega. Bila je ugledna i mnogi su joj nudili posao i saradnju, ali ona je ostajala lojalna Ikeu. Priznala je jednom da je kad on zaspe, nakon što je pretuče, uzimala pištolj u ruke i razmišljala o tome da ga ubije, ali bi se u zadnjem trenutku ipak predomislila. 1968 je pokušala da izvrši samoubistvo progutavši 50 tableta valijuma.

Jedne prilike dok su bili na zajedničkoj turneji, Ike je pretukao do kosti. Sačekala je sa zaspe, stavila sunčane naočale da sakrije modrice i pobjegla je od njega sa 36 centi u džepu. Nakon razvoda nije imala novca ni stana. Napravila je prva dva samostalna albuma, koji nisu bili uspiješni. Nastupala je kao predgrupa na koncertima Rolings Stons širom Amerike. Veliki uspijeh je doživjela 1991. Godine sa pijesmom za James Bond film Golden Eye.

Nakon razvoda preuzela je odgovornost za sve propuštene koncerte i porezne dugove.

Ike Turner je preminuo 2007 a uzrok smrti je bio prekomerna upotreba kokaina.

Iako je uvijek nasmijana i zvuči posebnom energijom, prošla je kroz teške situacije u životu. Njen novi dokumentarni film pokazao je njenu emocionalnu i spirituelnu stranu. Pričala je o tome da je njen život sa Ike Turner bio pun nasilja i zlostavljanja, ali ipak da ima nešto pozitivno u tome jer da nije bilo njega nebi bilo ni Tine Turner. Rekla je da ipak oproštaj mora preuzeti glavnu ulogu. Ako ne oprostimo s tim samo povređujemo sebe a to ne želimo.

Na jednoj turneji je upoznala Ervina Baha njemačkog muzičkog urednika i producenta. Postali su prvo dobri prijatelji, a to je onda preraslo u ljubav. Vjenčali su se po budističkoj ceremoniji 2013 godine, nakon 27 godina zajedničkog života.

Od 1994 godine živi u Švicarskoj na obali Ciriškoj jezera i uzela je Švicarsko državljanstvo.

Njeni albumi prodati su u više od 200 miliona primjeraka širom svijeta. Dobitnica je raznih nagrada i proglašena je kraljicom rokenrola. Iako je jedna od najboljih pjevačica u istoriji ipak je bila žrtva nasilja i ima posljedice kao i sve druge žene. Njen sadašnji muž je poredi sa vojnikom koji dođe sa ratišta i ne želi da se prisjeća scena koje je tamo doživio jer joj se te scene vraćaju u snovima. To je jedan oblik posttraumatskog stresnog stanja. U svojoj boli i patnji počela je prakticirati budizam.

Njen spot za pjesmu Ball of Confusion se našao na „MTV“ i bio je jedan od prvih afroamerički izdavača koji se pojavio na ovoj stranici.

Ušla je u Ginisovu knjigu rekorda kada je 1988 pijevala u Rio na Maracana stadionu ispred 180 000 ljudi. Još nikad nije jedan muzičar sam imao toliko publike.

1986 godine je obijavila autobiografsku knjigu “Ja,Tina“ koja je vrlo brzo postala bestseler. Glumila je u mnogim filmovima i dobila je svoju zvijezdu na „Holivudskoj stazi slavnih.“

Kao dijete se uvijek osijećala neželjeno od strane majke, koja ju se cijeli život odbacivala.

Zadnjih godina je imala puno zdravstvenih problema. 2013 je imala moždani udar a 2016 joj je dijagnosticiran rak debelog crijeva. Nakon što se oporavila od toga 2017 su joj bubrezi otkazali. Njen muž joj je darovao svoj bubreg i ona se opet oporavila. Na početku je bila protiv toga da joj pokloni svoj bubreg, jer je njen muž 16 godina mlađi od nje, ali ipak je pristala na to.

Veliki udarac za nju je bio kad je njen najstariji sin izvršio samoubistvo u 59 toj godini života. Tina misli da je razlog za to bila usamljenost.

Imala je neobičnu karijeru i neobičan život. Prošla je sve vrste pakla ali nije dozvolila da je to slomi.

Leave a Comment

Scroll to Top