Promijeni svoje misli i promijenićeš svoj život

Današnji tekst ću posvetiti jednoj hrabroj ženi čije učenje i knjige su mi pomogle u najtežem periodu mog života – Louisa Hay. Pokazala je svojim primjerom da nikad nije kasno da život promijenimo na bolje. Ona je svoju prvu knjigu napisala u pedesetoj godini, a najveće uspijehe je doživjela u sedmoj deceniji svog života. To znači dok god dišemo imamo priliku povesti život u drugom smijeru. Jedina osoba koja može promijeniti tvoj život jesi ti. Prestani kritizirati sebe i druge. Prestani kukati, pokreni se. Lousa Hay je znala o čemu govori kad je pisala knjigu: „Ja to mogu“ i bila je u pravu. Sve možeš!

30. augusta 2017. godine u devedesetoj godini života umrla je Louisa Hay. Umrla je onako kao što je živjela, mirno, okružena sa ljudima koji je vole. Ali put do mira i ljubavi nije bio nimalo jednostavan. Njen život je bio jako težak od samog rođenja, pa dugi niz godina. Rođena je 1926. godine u Los Anđelesu. Nakon raskida roditelja završila je u domu sa samo 18. mijeseci. Kada se je majka ponovo udala, uzela ju je sebi, gdje je imala brutalnog oćuha, zbog koga je ona jako patila.

Sa samo pet godina jedan komšija ju je silovao. Sa 15 se odselila od kuće zbog teških uslova i bila je trudna. Dijete je dala na usvajanje. Uzela je svoju majku kod sebe i radila razne poslove da preživi. 1950. godine se činilo kao da život krenuo u drugom pravcu. Dobila je posao kao model i par godina kasnije se udala za engleskog biznismena Andrew Hay. Međutim on ju je ostavio kada je imala 32 godine, zbog druge žene. Cijeli njen svijet se nakon toga srušio.

Slučajno je posijetila jedan vebinar u kojem je tema bila kako misli utječu na naš život. Počela se baviti tom temom i istraživati o tome. To joj je život promijenilo.

„Ako promijeniš misli, promijenićeš život“ – je postao njen životni moto.

1976.godine je izdala brošuru u kojoj je opisala razne bolesti, moguće razloge iz kojih se dobije ta bolest i savjete i afirmacije kako je pobijediti. A onda je ona dobila rak na maternici. Tada je bila u dilemi kako dalje: operacija, hemo terapija ili da pokuša sa duhovnim putem, onako kako je druge učila. Odlučila se je za kombinaciju afirmacija, vizualizacije, zdrave ishrane i psiho terapija.

Otkrila je da su uzroci njene bolesti događaji iz dijetinjstva, koje još nije do kraja obradila. Potisnute emocije kao što su strah, ljutnja, mržnja. Zamjerala je puno očuhu i majci zbog svega što je doživjela. Intezivno je radila na tome da te događaje preradi, da oprosti. Preuzela je odgovornost za svoj život i oprostila svima koji su je povrijedili. Tvrdila je da naše misli izazivaju u tijelu hemijsku reakciju koja ima moć da nas truje ili ojača imuni sistem.

Nakon šest mijeseci rak je nestao, bez operacije i bez hemo terapija. To je bila potvrda da je njeno učenje ispravno. Nakon što je pobijedila rak, napisala je još jednu knjigu koja je bila kao dopuna za prvu brošuru. U osamdesetim je radila intenzivno sa HIV zaraženim osobama. Sve je počelo sa 6 ljudi, a završilo se sa hiljadama ljudi u ogromnim halama, koji su ponavljali njene afirmacije i pijevali pijesme.

Osnovala je Louise Hay fondaciju koja je pomagala razne organizacije za siromašne i beskućnike. „Ako ostariš to ne znači da ne možeš raditi sve moguće stvari“– govorila je Loise koja je u 73. godini počela sa kick boksom. Do kraja života je ostavljala ljude bez teksta sa svojom vitalnošću i voljom za život. Pozitivne misli su je pratile cijeli život, a svako jutro počinjala je sa zahvalnošću. U to vrijeme joj mnogi nisu vjerovali, ali zadnjih godina je dokazano da stres i duhovni problemi, mogu dovesti do brojnih oboljenja.

Njeno iskustvo joj je pokazalo da pozitivne misli vode ka sretnom i ispunjenom životu, te da mogu izliječiti kako dušu tako i tijelo. Ali temelj svega je ljubav prema sebi. Kada sebe dovoljno volimo sve u životu bolje funkcioniše. Ljubav je čudesan lijek koji stvara čuda u našem životu. Zato je potrebno promijeniti i odbaciti uvjerenja koja ti štete. To je vrlo teško, ali neophodno.

Tvrdila je da baš ono polje koje ne želimo mijenjati, treba najviše mijenjati. Za to su korisne vježbe pred ogledalom za ljubav prema sebi. Kada se pogledaš u ogledalu u oči i kažeš sebi voljna sam se mijenjati, osjetićeš otpor. Onda reci sebi voljna sam otpustiti sve otpore. Pogledaj se u oči reci sebi: „Volim te onakvu kakva jesi“. Ako ti to na početku teško pada, s vremenom će postati lakše, jer će postati istina, počećeš tako misliti.

Drugi važni elementi njenog učenja su oproštaj i zahvalnost. Sve bolesti dolaze iz neopraštanja. Kad smo bolesni trebamo se zapitati kome to sad treba da oprostim. Upravo ona osoba kojoj ti je najteže oprostiti, koja ti je nanijela najveći bol, je osoba koje se trebate osloboditi. To ne znači da odobravam nečije loše ponašanje prema meni, nego otpuštam da meni bude lakše. Zamjerke koje nosimo u sebi uzrokuju brojne bolesti, a to ti ne treba. Opraštanjem drugima opraštamo sebi.

Moć je uvijek u sadašnjem trenutku. Ljutnja i strah se trebaju zamijeniti sa povjerenjem u život. Svijet ponekad treba pogledati iz druge perspektive i zapitati se čemu me ono što sam doživjela može naučiti. Nemoj kriviti druge, nemoj kukati, nego zavrni rukave i poradi na sebi. Tvoj život neće biti bolji ako mrziš druge i ako ne oprostiš. Oprosti zbog sebe i oslobodi se loših misli.

Louisa Hay je rado dijelila svoje znanje, a njene knjige su prevedene na 29 jezika širom svijeta. Bila je jedna od najprodavanijih autorica u istoriji. Vlasnica izdavačkog carstva i ikona „Self-help“ pokreta. Filozofiju da način na koji razmišljamo utječe na naš život, osijetila je na vlastitoj koži i zbog toga su joj mnogi vjerovali. Tekst ću završiti sa jednim korisnim citatom: „Ne proklinji tamu, već upali svijeću“.

Nadam se da vam se tekst dopao i da će vam koristiti.

Leave a Comment

Scroll to Top