Prestani misliti o prošlosti misli na budućnost

Tvoja prošlost ne smije da ti stoji na putu. Naprotiv, sad si pametnija, jača i znaš tačno što želiš od svog života. Nemoj kriviti sebe što si bila žrtva nasilja. Nisi ti kriva. Tvoja prošlost se sastoji od lijepih i manje lijepih događaja, ali znaj da si uvijek radila najbolje što si znala. Svi mi pravimo greške i donosimo pogrešne odluke. Prošlost više ne možemo promjeniti, ali možemo promjeniti kako se osijećamo u vezi toga. Prestani se sažaljevati i počni biti ponosna na sebe što si uspijela izići iz nasilja.

Ako počneš analizirati svoje greške iz prošlosti, osjetićeš ljutnju, strah, krivicu, žaljenje i ogorčenost. Takve emocije ti nisu potrebne, jer onda počinješ sumnjati u sebe. Jedini način da budeš sretna je da živiš u sadašnjem trenutku. Ono što ti se desilo u prošlosti, to ne možeš više mijenjati. Ali ono što možeš mijenjati jeste način na koji gledaš na to. Nemoj dozvoliti da te prošlost definiše.

Znam da je jedno slušati o tome kako se osloboditi prošlosti, a sasvim drugo u tome uspjeti. Prvo prihvati sve što je bilo. Oprosti sebi i drugima. Kada shvatiš da si uradila sve što je bilo u tvojoj moći, osjetićeš mir. A unutrašnji mir je najbolji mogući osijećaj, koji će ti pomoći da se osijećaš bolje.  Suosjećanje i razumjevanje ti je potrebno da zacijeliš svoje rane i zatvoriš to teško poglavlje svog života. Sad si slobodna da donosiš nove odluke, koje su samo za tvoje dobro.

Isto tako znam da ponekad razmišljaš o prošlosti s ciljem da razumiješ, zašto nisi napravila kako si htijela, zašto nisi poslušala svoju intuiciju. U dubini duše si znala za neke postupke da nisu ispravni, ipak si tolerisala kao da jesu. Ali najgore što sad možeš uraditi sebi, jeste da se kriviš za stvari koje više ne možeš promijeniti. Sad znaš bolje. Zaslužuješ pravu iskrenu ljubav i nemoj pristajati na manje.

Svoje greške možeš prihvatiti kao putokaze, gdje si nekad bila i gdje više nikad ne želiš biti. Potrudi se da uvijek iz svega izvučeš barem jednu pozitivnu stvar. Ako si bila u teškom braku u kojem si dobila dijecu, znači da ipak ostaje nešto pozitivno. Na greške trebaš gledati kao na osobni rast. Da bi znali šta želimo, moramo prvo upoznati šta je to šta ne želimo. Niko od nas nije savršen i svi mi griješimo.

Preuzmi odgovornost za svoj život i nemoj kriviti druge za svoje greške. S tim stavljaš sebe u pasivnu poziciju, iz koje nevidiš sve mogućnosti koje ti život nudi. Počni da radiš na stvaranju novih pozitivnih iskustava, koja će se pretvoriti u lijepe uspomene. Okruži se sa ljudima koji te razumiju i koji ti daju pozitivnu energiju. Osvijesti svoje jake strane, šta je to što tebe čini posebnom. Ako si u prošlosti napravila neku grešku, znam sigurno da to nebi uradila i danas.  Vjerujem da nećeš dozvoliti da ti se iste ponavljaju. Nemoj se stidjeti svojih grešaka. Možda su ti baš one trebale da ti otvore oči i pokažu kakva osoba danas želiš biti. Mi nismo naše greške, mi smo ono što smo iz njih naučili. A sigurno si naučila mnogo. Zato odbaci sve ružne uspomene i počni stvarati nove sretnije.

Nadam se da ti se dopao ovaj tekst i da će ti služiti.

Leave a Comment

Scroll to Top