Nasilje u porodici kod javnih ličnosti

Strašno je to koliko je nasilja unutar porodice i društva. Nasilnika ima u svim kulturama i svim slojevima. Nasilje nikad ne treba gurati pod tepih. Sramotu treba da osjeti nasilnik, a ne žrtva, ali to je vrlo često obrnuto. Važno je skupiti hrabrosti i prijaviti. U ovom tekstu ću pisati o nasilju kod javnih ličnosti, o ženama koje su se usudile javno pričati o tome, čiji primjer bi trebalo da slijedimo.

Najpoznatiji primjer porodičnog nasilja kod poznatih, u svijetu je O Dzej Simpson, koje se završilo sa dvostrukim ubistvom. Rano ujutru 13.juna 1994. godine Nikol Braun i Ron Goldman pronađeni su mrtvi ispred njene kuće.

 Glavni osumnječeni je bio bivši suprug O Dzej Simpson, od kojeg se prije dvije godine razvela, ali on ju je i dalje proganjao. Umjesto da se preda policiji, poslao je oproštajno pismo u kojem je napisao da nije odgovoran za ubistvo, te da ga ne žale jer je imao odličan život. Policija ga je tražila, i milioni Amerikanaca su uživo pratili njegovo bijekstvo i hapšenje pred kamerama.

Suđenje je bilo uživo na televiziji. Mediji i građani su bili podijeljeni na dvije strane. Jedni su govorili da je kriv i zaslužuje kaznu, dok su drugi govorili da mu se sudi samo, jer je crnac. Oslobođen je, iako su postojali dokazi. Kasnije je uhapšen zbog oružane pljačke u Las Vegasu i proveo je devet godina u zatvoru.

Na našim prostorima je najveću pažnju izazvao slučaj Nataše Baklavac. Ona je doživjela nasilje od supruga Luke Lazukića, par dana nakon rođenja ćerke. Odmah ga je prijavila policiji i otišla u urgentni centar, a slike njenih modrica šokirale su Srbiju i region.

 Sud ga je osudio na uslovnu kaznu od osam mjeseci zatvora. Također je dobio mjeru zabrane prilazka pjevačici. Ona je jedna od rjetkih koja je govorila javno, da žene treba da prijave porodično nasilje i tako zaštite sebe i svoju dijecu ali i ostale žene, potencijalne žrtve. Smatra da o tome treba da se govori u javnosti, da bi što više žena skupilo hrabrosti za prijavu nasilnika.

 Poslije svega je nastavila da se bori za prava žena pod sloganom:“Nisi sama“ apelujući da niko ne treba da trpi fizičko ni psihičko maltletiranje.

Goca Trzan je takođe trpjela nasilje od bivšeg partnera, koji ju je čak i prisluškivao. Kao što je sama rekla, prvi put kad je to uradio nije ga ostavila, ali drugi put jeste. Udario je toliko jako da joj je prebio bubnu opnu.

 Jedne prilike je rekla, da se nevoli toga sijećati, ali dobro je da se zna. Takve stvari se dešavaju, a o njima se ćuti. Ako je ona mogla prijaviti, možeš i ti.

 S ovim primjerima sam htijela pokazati da stvarno „nisi sama“ i da se nasilje dešava i drugim ženama.  Intelektuaci koji su obrazovani i kulturni u društvu, tuku žene. Na kraju ako dođe do suđenja, on se nikad ne kaje, i on nikad neće priznati da je kriv. Uvijek krivi žrtvu. Ako je on uspješan, ona često krije istinu.

nasilje nad zenama
financijska ovisnost

 Financijska ovisnost, rušenje slike idealne porodice i imidža u javnosti su jedni od razloga za to. Ponekad šute i zbog statusa u društvu i pogodnosti koje taj status pruža. Najveći problem je gubitak iluzije o idealnom paru, ne žele da naruše tu medijsku sliku. Sigurnost isto igra veliku ulogu. Ako je on omiljen u društvu, javnost će uvijek stati na njegovu stranu. Žena nekad povjeruje, da on ima na to pravo, jer je ucijenjuje. On je taj koji je sve stekao, ona nema ništa, i ne vrijedi ništa. Veliki broj nas misli, ako je žena uspješna da je muž ne kontroliše i ne maltletira.  Možda je ona poznatija, uspješnija, zarađuje više, a opet on sve kontroliše. Prolazi sve patnje i strahove kao i ostale žrtve. Najgore je kad iz bilo kojeg razloga sve krije.

U slučaju kada se radi o poznatoj ličnosti, važno je da stupi u javnost sa istinom, s tim ohrabri anonimne žene, da smognu snage da i one prijave nasilje. Obična žena je u medijima tek ako je na smrt pretučena, a već sutradan svi zaborave na to. Ali ako je poznata, danima se o tome piše i govori.

U jednoj deceniji, samo u Srbiji je ubijeno 320 žena, dok je 400 dijece ostalo bez majke. U Bosni i Hercegovini je svaka druga žena, starija od 15 godina, doživjela neki oblik nasilja. Svake godine broj žrtava se povećava i to su stvari koje nesmijemo zanemariti. Svi možemo pomoći u tome da naš svijet bude sigurniji i srećniji. Prijevite nasilje, nemojte se stidjeti!

Leave a Comment

Scroll to Top