Nakon toksične veze uradi nešto za sebe

Ako si godinama bila u vezi s nekim ko te nije cijenio i poštovao izgubila si sigurno samopouzdanje. Sad je vrijeme da staviš sebe na prvo mijesto, da radiš na tome da se ponovo osijećaš vrijednom ljubavi i pažnje. Vjeruj sebi i voli sebe. Počni da vrednuješ sav rad i trud koji si uložila u druge. Sad počni malo da ulažeš u sebe. Ti si sebi najvažnija. Samopouzdanje i povjerenje u sebe možeš ponovo povratiti i izgraditi. Nemaš vremena za kukanje i samosažaljevanje. Sve je moguće.   

Svugdje oko tebe ima puno žena koje su uspijele izaći iz nezdrave veze. Ako su mogle one možeš i ti. Vjeruj u sebe. Budi nježna prema sebi, nemoj se kritizirati i kažnjavati što nisi ranije pokušala izaći iz nezdrave veze. Oprosti sebi sve pogrešne odluke koje si donijela u životu. Učinila si najbolje što si mogla u to vrijeme u određenoj situaciji sa razumijevanjem i znanjem kojeg si tada imala.

Prihvati sve što je bilo i što se više ne može promijeniti. Shvati da nema koristi od vraćanja u prošlost. Sposobna si da vodiš računa o sebi i preuzmeš potpunu odgovornost za svoj život. Prestani sumnjati i strahovati. Počni se nadati.

Postavi sebi konkretne male ciljeve koje si u stanju ostvariti. Prestani sama sebe sabotirati. Počni sa malim zalogajima pa pređi na veće. Idi korak po korak i budi svijesna svog hoda.

Promijeni perspektivu. Na greške možeš gledati kao na loše poteze u životu koji pokazuju tvoju nesposobnost i nemoć. Ali mogu biti i vrijedno iskustvo i lekcije koje su te nečem naučile. Sve što nam se dešava ima neku svrhu i gledaj na to kao na priliku za rast. Izađi iz uloge žrtve i hrabro kreni dalje. Uspostavi ravnotežu između radosti, tuge, patnje, sreće i mira. Sve je to dio našeg života.

Ušutkaj kritičara u svojoj glavi. Onaj unutrašnji glas koji ti govori da nećeš sama uspijeti i da je bolje da neke stvari i ne pokušavaš. Misli pozitivno i podseti se šta sve možeš i u čemu si sve dobra. Odaj sebi priznanje zbog toga. Možda ti zvuči čudno, ali ti to zaslužuješ.  

Kad uspiješ ponovo voljeti sebe, izgubićeš lošu sliku o sebi, nesigurnost i osijećaj manje vrijednosti. Ne poredi se s drugima. Pomozi nekome ako znaš da je u problemima. S tim činiš dobro dijelo jer pomažeš drugima i  osijećaš se vrijednije.

Udovolji sebi. Odvoji vrijeme samo za sebe koje ćeš provesti opušteno u miru i tišini. Samo tada dopiremo do sebe. Uživaj u sadašnjem trenutku. Svijesno odaberi razumijevanje i odbaci mržnju i strah.

Izlazeći iz svoje zone komfora saznaćeš puno o sebi, svojoj snazi i moći za koju si mislila da ne postoji više. Shvatićeš da je sve na tebi i da si u stanju promijeniti svoj život. Budi uzor i inspiracija drugima.

Dotjeraj se, obuci se lijepo. Bez obzira kako se unutra osijećaš pogled u ogledalo ti može pomoći da si sigurnija u sebe. Budi svoja i dosljedna sebi. Ti vrijediš i ti si važna. Nema toga što te može slomiti.

Daj drugima komplimente i prihvati iste. Pokušaj da vježbaš redovno. Ne samo da će to uticati na tvoj izgled, nego ćeš biti zdravija, okretnija i postepeno će rasti tvoje samopouzdanje.

Uradi nešto za sebe što voliš, a što ne zavisi od drugih ljudi. Uspostavi kontakt sa starim prijateljima ili potraži nove. Okruži se sa pozitivnim ljudima koji te vole i vjeruju u tebe. Ljudi koji te stalno kritikuju i ukazuju na tvoje greške su energetski vampiri koje trebaš izbijegavati.

Izlaženje iz nasilne veze je dug proces, koji počinje snažnom odlukom, a završava sa radosnim krajem. Svaki mali korak koji napraviš je važan za tvoje samopouzdanje. Pohvali sebe i budi ponosna na sve što si do sad uspijela, pa makar to za nekog bila sitnica. I na kraju budi zahvalna sebi što si uspijela prepoznati pravi i jedini ispravan put i odlučila krenuti njime bez obzira na prepreke koje te očekuju.

Leave a Comment

Scroll to Top