Koji su znakovi psihičkog nasilja i kako ga prekinuti?

Psihičko nasilje ne podrazumijeva jednu raspravu, nego ono se dešava duži vremenski period u kojem nasilnik kontroliše žrtvu, prijeti, ponižava, ruši njeno samopouzdanje, mentalno zdravlje i budi u njoj osijećaj straha i nesigurnosti. Depresija, anksioznost, misli o samoubistvu samo su neki od simptoma kod žena koje su godinama trpjele psihičko nasilje. Nasilnik ima za cilj da uništi nazavisnost i samopouzdanje žrtve, da bi joj oduzeo moć i preuzeo potpunu kontrolu nad njenim životom. Često prođe dugo vremena dok žena shvati da to ponašanje nije ispravno. Zato navodim par primjera na kojima možeš vidjeti da li si i ti sama žrtva psihičkog nasilja.

  • Kritikuje tvoj izgled, inteligenciju, tvoje sposobnosti
  • Ponižava te i omaložava pred drugima
  • Krivi tebe za sve probleme koje imate u braku
  • Ucijenjuje te da će uraditi neke stvari ako ne uradiš ono što on želi
  • Prijeti da će izvršiti čin samoubistva ako ga napustiš
  • Kontroliše kuda i sa kim ideš
  • Brani ti kontakt sa familijom i društvom
  • Prijeti da će povrijediti tebe, dijecu, članove porodice ili neke tebi drage osobe.

Ako si se prepoznala u jednoj ili više gore navedenih stvari to je znak da trebaš nešto promijeniti. Prvi korak je priznati sebi da ti se dešava psihičko nasilje i da to ne zaslužuješ.

Psihičko nasilje ne ostavlja modrice po tijelu, ali zato ostavlja duboke tragove na duši od kojih se teško možeš oporaviti.

Vjerovatno je uspio u tome da te distancira od roditelja, prijatelja i sviju koji te vole i hoće da te ubijedi da je on jedini na kojeg se možeš osloniti i da bez njega nemaš nikog i ne vrijediš ništa. Moraš to promijeniti što prije. Okruži se ljudima koji vjeruju u tebe jer će ti pomoć trebati. Da bi uspijela izaći iz takve veze, trebaš iskreno pričati sa drugima o svemu.

Ti i tvoja dijeca zaslužujete da se osijećate sigurno, zaštićeno bez fizičkog, psihičkog, emocionalnog ili bilo kojeg drugog oblika nasilja. Njegova izvinjenja su samo vid manipulacije da te spriječi da odeš. Nema opravdanja za uvrede, guranje, bacanja stvari, verbalno zlostavljanje. Ti zaslužuješ poštovanje i ljubav. Prestani ga pravdati sebi i drugima.

Niko nema pravo da donosi odluke u tvoje ime, da ti brani kretanje, druženje sa familijom ili prijateljima. Imaš pravo da budeš saslušana i da slobodno kažeš svoje ideje i mišljenje. Jednom kad on preuzme potpunu kontrolu, teško je takvu vezu pretvoriti u zdrav ravnopravan odnos. Zato pokušaj na vrijeme u miru porazgovarati s njim i staviti mu do znanja koliko te njegovo ponašanje vrijeđa i da nećeš više tolerisati takvo ponašanje. Ako prizna da griješi i odluči iskreno raditi na tome, daj mu šansu. Ali ako i dalje svaljuje krivicu na tebe i misli da je to sve samo u tvojoj glavi, znači da moraš što prije izaći iz te veze.

Ako se bojiš pričati s njim o problemima i stvarima koji te muče, jer se bojiš njegove reakcije, znaj da to nije u redu. Trudiš se da mu ugodiš, da izbijegneš njegovo nezadovoljstvo, radiš samo ono što on voli bez obzira na sebe, pa ipak dobijaš samo uvrede. Žene koje godinama slušaju da su ružne, glupe, nesposobne polako počnu u to vijerovati. Nemoj sebi to dozvoliti. Neprestano kritiziranje ruši samopouzdanje, sigurnost u sebe i otežava odlazak iz nasilne veze.

Grube riječi, uvrede i prijetnje ne moraju da se odnose samo na tebe. Mogu biti upućene tvojim roditeljima, dijeci, prijatejima, tebi dragim ljudima. Ponekad to ostavlja mnogo dublje posljedice na duši, nego na tijelu. Treba ti partner koji može komunicirati zdravo poput odrasle osobe. Neko ko konfliktu pristupa konstruktivno, bez vrijeđanja i prebacivanja krivice na druge. U svakoj vezi se desi da partneri kažu jedno drugom nešto što kasnije zažale, ali ako ti dobijaš samo kritiku to nije pravi partner i to nije ljubav. Ako on govori da si ti odgovorna za sve i da si bez njega nemoćna, vrijeme je da mu pokažeš suproto.

Treba direktno i iskreno da kažeš da je kraj i da to više nećeš trpiti. Reci mu da si sebi vrijedna i da ne dozvoljavaš da te neko vrijeđa i ponižava. Daj mu do znanja da ljubav i nasilje ne idu skupa, da mu više ne vjeruješ. Znaš da zaslužuješ više, bolje i da možeš uspijeti bez njega.  Ako još nemaš dovoljno snage i samopouzdanja da to uradiš, edukuj se na tu temu. Potraži primjere drugih žena, čitaj o tome kako su one uspijele. Potraži savjet od drugih. Dopusti da ti se pomogne. Ti to možeš. Ti zaslužuješ pažnju i ljubav. Manipulatori se rijetko mogu promijeniti, zato ti promijeni sebe.

1 thought on “Koji su znakovi psihičkog nasilja i kako ga prekinuti?”

  1. Pingback: Da li znate koje sve vrste nasilja nad ženama postoje? - Hrabra žena

Leave a Comment

Scroll to Top