Kako pobijediti strah i izaći iz uloge žrtve?

Imaš li dovoljno vjere u sebe? Dali si dovoljno hrabra da probudiš još jedan stepen snage u sebi? Znam da ti to možeš i vjerujem u tebe!  Nikad nećeš znati koliko si jaka, dok ti biti jaka ne postane jedina moguća opcija. Znam iz iskustva. Kad žena kaže: „JA TO MOGU“ sigurno može.

Prvo što treba da uradiš jeste priznati sebi u kakvoj si situaciji, da nisi svojim izborom tu i da niko ne zaslužuje da bude žrtva. Prestati tražiti izgovore za nasilnika! Prestani ga pravdati sebi i drugima.  Nazovi stvari pravim imenom i pogledaj istini u oči. Kad shvatiš da je on taj koji te ugrožava, shvatićeš da je krajnje vrijeme da ga napustiš. Onda doneseš odluku da treba da uzmeš život u svoje ruke i sama pomisao na to ti pomaže da se osjećaš bolje. Ako nisi žrtva, ali nisi sretna s parnterom i želiš kraj, raskini vezu i kreni sama dalje.

Možda tvoja odluka neće oduševiti tvoje roditelje, prijatelje ili ostale članove porodice. Možda ćeš umjesto podržke naići na ne odobravanje. Ne smiješ dozvoliti da to utiče na tvoj život i tvoje odluke.  Ako ne dobiješ podržku sa te strane, u najgorem slučaju postoje sigurnosne kuće za prvu pomoć. Ne treba ti odobravanje od drugih. Vjeruj u sebe i svoju odluku.

 Nesmiješ ostati s nekim samo da bi imala krov nad glavom.  Sposobna si da vodiš računa o sebi i preuzmeš potpunu odgovornost za svoj život. Sposobna si da samostalno i svjesno odlučiš šta ćeš činiti i u kojem smijeru ćeš krenuti. Tvoj zadatak je da usrećiš sebe a ne druge i ne treba niko upravljati tvojim životom.  Kad godinama slušaš da ne vrijediš ništa, ne znaš ništa, ne možeš sama ništa, počinješ vjerovati u to. Nije istina! Možeš sve!

Znači treba da naučiš ponovo da voliš sebe. Osvijesti sve positivne osobine koje posjeduješ i počni biti ponosna na sebe. Svaki dan odvoji vrijeme za osobni rast, u kojem ćeš raditi na tome da se osjećaš bolje i da vratiš ljubav i vjeru prema sebi. S tim ćeš automatski pobjediti strah. Ako vjeruješ u sebe,onda znaš da netreba da se plašiš budućnosti.

 Za to je potrebna edukacija, vježba i vrijeme. To je proces u kojem trebamo imati strpljenje. Ne ide to od danas do sutra, sad vjerujem u sebe i to je to. Ako se tvoje samopouzdanje godinama uništavalo, treba vremena da se povrati.  Meni je u tome puno pomogla meditacija. Ali znam da to nije za svakog.

Skuhati kafu i piti je u miru i tišini, uz muziku ili omiljenu knjigu, može biti kao praznik. Onaj osjećaj kad znaš da nemoraš ništa, a možeš sve. Neprocijenjivo. Za one koji ne vole čitati, postoje na YouTub razna videa o ličnom razvoju i knjige koje možete slušati dok obavljate kućne poslove. U autu, na putu do posla ili sa slušalicama u gradskom prevozu. Pronađite nekog motivatora koji vam odgovara i slušajte svaki dan. Ja sam slušala Anu Bučević.

Ujutru dok se probudim, njene meditacije kad pođem spavati, pa i dok kuham ručak bar jedan video. Nemoraš se slagati sa svim što čuješ, ali izdvoji ono što ti služi i vraća polako vjeru u sebe. Kao što sam rekla, nije dovoljno pročitati jednu knjigu, odslušati par videa i stati s tim. Raditi na ličnom razvoju treba cijeli život.

Ako si ipak doživjela neke traume u vezi, ovo neće biti dovoljno. Za to preporučujem profesionalnu pomoć. Nije sramota i to ne znači da si luda. Jednostavno u teškom periodu nekad nemožemo sami uspjeti izvući se sa dna. Na to isto trebaš biti ponosna. Shvatila si na vrijeme da ti treba pomoć, i potražila je.

 Uvijek imaš razlog biti ponosna na sebe. Vježbe pred ogledalom isto mogu puno pomoći. Stani ispred ogledala, gledaj se u oči, nasmiješi se i počni nabrajati sve pozitivne stvari koje si uspjela. Znam da zvuči ludo i meni je zvučalo, ali sam ipak to radila. Vidjećeš svaki idući dan će ti dolaziti više pozitivnih stvari na koje si vremenom zaboravila. Sama sebe pohvali i nagradi se sa nekom sitnicom. Nemora to biti nešto materijalno, kolač uz kafu je dovoljno. Šetnja u prirodi pomaže da osjetiš unutarnji mir.

Kad jednom uspiješ otići, nemoj se više vraćati. Nije se ništa promjenilo, bez obzira koliko ti to željela. Posveti se sebi, budi ponosna jer si izašla iz uloge žrtve i uživaj u slobodi koju zaslužuješ.

„Ja nisam ono što mi se dogodilo, ja sam ono što odlučim biti“ –Carl Gustav Jung. Ovo je mudrost koju bi sve žene koje su doživjele nasilje, trebale sebi ponavljati. Bez obzira šta smo doživjele i koliko bolno bilo to iskustvo, nesmijemo dopustiti da ima moć nad nama. To što nam se dogodilo to nas ne definira kao osobu. Stavimo tačku na prošlost i krenimo u sigurnu i mirnu budućnost.

 

 

2 thoughts on “Kako pobijediti strah i izaći iz uloge žrtve?”

Leave a Comment

Scroll to Top