Hej budi jaka ti najlakše je plakati

Ovaj tekst počinjem sa stihovima pijesme mog omiljenog pisca i muzičara. Njegovi stihovi su igrali veliku ulogu u mom životu, i jako često sam plakala, dok sam ih slušala. Nekad je to bilo jedino što sam radila, zbog emocionalnog nasilja, koje sam proživljavala. Emocionalno zlostavljanje je naj podmukliji vid zlostavljanja, koje ostavlja duboke tragove.

 Znam da se po licu i tijelu nevide modrice, ali ožiljci koji ostaju nakon emocionalnog zlostavljanja, trebaju dugo da zamlade, a posljedice često nosimo cijeli život. Navešću nekoliko primjera, ili situacija koje ti mogu pomoći da prepoznaš, da li si možda i ti žrtva emocionalnog zlostavljanja. 

 Partner radije prebacije svu krivicu na tebe, nego da radi na tome da na miran način riješi problem s tobom. Govori tebi da si previše osijetljiva, da uzimaš sve previše lično i da je to sve samo u tvojoj glavi. S tim umanjuje značaj tvojih osijećaja i tvog mišljenja. Optužuje te za stvari koje nisi uradila.

Neprestano te kritikuje i omaložava, s ciljem da uspostavi kontrolu i moć. Kritizira tvoj izgled i oblačenje. Kontroliše ljude s kojima provodiš vrijeme i negativno priča o njima. Uvijek zna bolje od tebe, govori u tvoje ime i tvrdi da je to samo za tvoje dobro. Jedan dan je divan prema tebi, pun ljubavi i pažnje, dok drugi dan nemožete normalno razgovarati.

 Ignorisanje i zanemarivanje tvojih želja i mišljenja je takođe jedna vrsta zlostavljanja. Stalno te zove, uvijek moraš biti dostupna i javiti mu se. Svaki put kada se desi neslaganje između vas, on se emotivno povlači, jer je ljut što se nisi složila sa njegovim mišljenjem. S tim pokazuje da nisi vrijedna ljubavi ni pažnje, ako ne odobravaš ono šta on misli i govori. Misli da je samo on uvijek u pravu.

Na kraju tebi bude žao njega, izvinjavaš se, mada nisi ništa kriva, i nemaš razloga za to. Posljedica toga je da paziš na svaku svoju riječ ili postupak, da nebi kod njega izazvala uvrede. Počinješ da preispituješ svaku svoju odluku, misao ili nešto što želiš da kažeš, da bi izbjegla neugodne situacije. Emocionalno zlostavljanje se dodatno komplikuje, ako su tu zajednička dijeca. On često koristi njih kao sredstvo manipulacije, pa žrtva ostaje u braku“zbog dijece.“

dijevojcica
stop nasilju

Zlostavljači su viješti manipulatori, i žrtva treba dosta vremena da shvati koliko je štetno takvo ponašanje. Emocionalno zlostavljanje se uglavnom dešava prije fizičkog, a s tim može početi, kada on shvati da emocionalno nema više efekat. Znam kako boli, dok te osoba koju voliš, kojoj si možda dijecu rodila ponižava, vrijeđa, ucjenjuje, kontroliše.

 Dok on donosi odluke u tvoje ime i sputava te, ti polako gubiš vjeru u sebe. Počinješ vjerovati da je sve tvoja krivica. Osjećaš tugu, bijes, strah i manjak samopouzdanja.    

Ako si se prepoznala u ulozi žrtve, ili su ti ove situacije poznate, potraži pomoć. Porazgovaraj sa osobom koja ti je draga, i imaš povjerenje u nju. Ako shvatiš da ne možeš sama da se izboriš sa emocionalnim zlostavljanjem, a želiš se izvući iz takvog odnosa, potraži stručnu pomoć. Ona je često neophodna.

 Niko ne može donijeti odluku umjesto tebe, ali razgovor sa drugima ti može pomoći da vratiš vjeru u sebe, i shvatiš koliko si jaka. Najvažnije je na vrijeme prepoznati situaciju u kojoj se nalaziš, ali i to da nemoraš tu i ostati.  Budi iskrena prema sebi, to je jedini način da preuzmeš život u svoje ruke.  Za razliku od fizičkog, ovo nasilje nije odmah vidljivo, kasnije se otkriva i samim tim su i posljedice teže i dublje. Kad emocionalno padneš na dno, dolaze psihičke posljedice, a to nosi sa sobom dodatne zdravstvene probleme. Probudi se dok nije kasno.

jaka zena

 Zbog toga je vrlo važno osnažiti se emocionalno i uzdignuti se iznad svih poniženja i uvreda koje si doživjela. Uvijek ponavljaj sebi da si vrijedna i da zaslužuješ poštovanje, ljubav i sreću.

 Jedan savjet koji sam ja dobila od svog psihoterapeuta jeste, da uzmeš papir i olovku i napišeš što više stvari u kojima si idealna. Počni sa običnim sitnicama, pa dođi do krupnih stvari. Neka ti papir bude pri ruci i svaki dan upiši nešto novo, što ti padne na pamet. Može to biti i kako dobro znaš napraviti neko jelo. Što duže radiš na tome, dolaziće ti više ideja. Na taj način vraćaš izgubljeno samo pouzadanje, i prisjećaš se koliko si stvarno posebna.

 Pohvali sebe za sve uspjehe koje si postigla. Uspjeh je i prepoznati da si u nezdravoj vezi i da želiš to promijeniti. Sve mi imamo neki uspjeh, samo ga si ga možda zaboravila. Uvedi nove navike. Svaki dan uradi nešto za sebe, pa makar to bilo samo slušanje omiljene muzike. Kad počneš dovoljno voljeti i cijeniti sebe, drugi neće imati šanse da te povrijede. Osnaži se, ja vjerujem u tebe da ti to možeš, jer i ja sam uspjela.

 Piši mi u komentarima kako ti se dopao ovaj tekst i zaprati me na društvenim mrežama.

4 thoughts on “Hej budi jaka ti najlakše je plakati”

  1. Da ja sam bila zrtva nasilja i fizickog i psihičkog maltretiranja dugi niz godina je to trajalokoja po sebi nosi simptome kao nap zaboravljanje ili gubljenje pamćenja i po na mene je ostavilo duboki trag s kojim se nosim i dan danas i odgovara mi zatvaranje i povlačenje u sebe.Zna se desit da zaista dugo ne izadjem iz kuće nikako.Zao mi je tadašnje doktorske sto je nisam poslusala i jefnom sam cak zavrsila u kuci za zene koju sam poslije razgovora odmah napustila jel’je to bila za mene strana zemlja

Leave a Comment

Scroll to Top