Da li znate koje sve vrste nasilja nad ženama postoje?

Biti bloger za mene se činilo kao nemoguća misija. Mislila sam uvijek to je samo za mlade, lijepe, uspiješne dijevojke. Ko bi mene pratio i koga interesuje to što ja imam da kažem? Ipak sam se nakon određenog vremena odlučila da probam. Nemam šta izgubiti.

Tema o kojoj želim da pišem na mom blogu je teška, a isto tako i jako važna. Rado bih dijelila svoja iskustva i savjete u vezi nasilja, ponižavanja i ovisnosti u braku ili vezi. Prema podacima Viktimološkog društva Srbije, svaka četvrta žena na Balkanu trpi nasilje u porodici. Mislim da sve te žene zaslužuju da neko iskreno piše o tome. Najvažnije što imam da kažem na početku je da ako jednom oprostite nasilje ponoviće se sigurno. Možda ne uskoro, ali hoće. Možda baš kad budete spremne da zaboravite.

Fizičko zlostavljanje

Prva prilika u kojoj doživite nasilje, u bilo kom obliku, treba da bude i poslijednja. To je nešto preko čega ne smijete preći tek tako. Naravno da će on obećavati da se nikad neće ponoviti i da mu je žao. Vi ćete biti u šoku i unutarnja bol će vas razarati. Tražićete opravdanje za njegove postupke i s vremenom ćete postati specijalista na tom polju.  On će uvijek imati neki razlog i on nikad nije kriv.  Nakon određenog vremena, kad to postane rutina, krivicu ćete tražiti kod sebe. Nemojte dozvoliti da dođete u takvu situaciju.

Ubijediće vas u to da on vas voli, da ste najvažnija osoba u njegovom životu i da bez vas njegov život nema smisla. Nakon toga jedno vrijeme će se truditi i baš kad vi pomislite da je sve u redu i da se više neće ponoviti, desiće se opet. Možda će vam kupovati poklone, kao znak ljubavi i pažnje. Zapamtite da to ne radi radi vas, nego da umanji osijećaj grižnje savijesti. Kad nešto kupi, misli da će to umanjiti bol koju osijećate. Kod mene je to samo izazivalo još veće razočarenje. Koliko vrijedi poklon za koji te vežu ružne uspomene?

Emocionalno zlostavljanje

Nije samo fizičko nasilje teško podnositi. Jednako nas boli i psihičko i emocionalno zlostavljanje. Tada on pokušava da preuzme kontrolu nad vašim životom, nadzire sve, sputava i donosi odluke u vaše ime.  Ako ste dugo u takvoj vezi polako gubite svoje mišljenje, karakter i ličnost. Živite za to da njega napravite sretnim, a on je uvijek nezadovoljan. Ponižava vas u društvu i nikad nisi dovoljno dobra. Razara vašu samostalnost i osijećaj lične vrijednosti. Ako to slušte svaki dan, počnete i sami u to vijerovati. Rane koje nastaju od emocionalnog zlostavljanja vrlo su duboke i treba dugo vremena da zacijele. Često nakon emocionalnog zlostavljanja uslijedi i fizičko. To je ono što sebi ni jedna dijevojka ni žena ne bi smijela dopustiti.

Psihičko zlostavljanje

Psihičko nasilje je ponašanje sa kojim nasilnik verbalno ugrožava život i funkcionisanje druge osobe. Traži da se udalji od familije i prijatelja. Nikad nemojte dopustiti da vam partner bira društvo s kojim ćete se družiti. Niti da vam zabrani kontakt sa određenim kolegicama ili članovima familije. Ako to dopustite na početku veze, ulazite u klopku iz koje ćete se teško izvući. Trudite se da zadržite ljude koji vas vole u svome životu. Trebaće vam ako sa partnerom krene po zlu. On želi da ste sami i da nemate nikog ko vam može ukazati na njegove greške. Ako mu to pođe za rukom, onda vam prebacuje da je on jedini na koga se možete osloniti.  Takvo ponašanje je postalo toliko učestalo da ga neki smatraju normalnim. Što je duži period žena izložena takvom ponašanju veće su šanse da dođe do ozbiljnih psihičkih poremećaja. Ankcioznost, depresija ili u najgorem slučaju pokušaj samoubistva. 

Napadi bijesa

Napadi bijesa su situacije u kojima on izgubi kontrolu, baca stvari po kuci, lupa po zidovima ili stolu bez da fizički napadne žrtvu. To mu služi da vas uplaši i da se pokorite njegovoj volji. U tom bijesu krivi vas za svoje osijećaje i svoju ljutnju. Vređa vas lično, vaše ponašanje, mišljenje i postupke. Prijeti da će počiniti samoubistvo ako ga ostavite. Nakon toga vi radite sve da ga ne rasbijesnite. Izbijegavate određene teme iz straha da će te  ga naljutiti. Počinjete  vjerovati da sve što uradite  nije dovoljno dobro.  Polako se osijećate emotivno mrtvo i pitate se da li polako gubite razum.

Dijeca i nasilje

Još jedna velika greška koju čine žene jeste da ostaju u nesretnom braku zbog dijece. To je najveća greška. Upravo zbog dijece treba de se razdvojite. Nijedno dijete ne zaslužuje da raste u braku gdje vlada nasilje, svađe i ružna atmosfera. Nije mu lako biti u strahu za majku, a u još gorem slučaju za sebe. To ostavlja duboke tragove na diječijoj psihi i veliki broj te dijece cijeli život nosi poslijedice. Dijeca treba da osijete ljubav, harmoniju, međusobno povijerenje i sigurnost. Samo sretna mama može odgajati sretnu dijecu i zato nekad treba sebe staviti na prvo mijesto bez grižnje savijesti. Još jedan razlog zašto ne bi trebali ostajati u takvom braku zbog dijece jeste da će ta ista dijeca kad porastu reći da je to najveća greška koju ste napravile. Znam iz iskustva i upravu su. 

Ljubomora

Ljubomora je osijećaj koji odaje nesigurnost i nerijetko preraste u patološko stanje sa tragičnim posljedicama. Partner je ljubomoran ako neko pokazuje interesovanje za vas, bez obzira na to što vi ne reagujete na taj interes. Plaše se da ćete ih ostaviti jer imaju nisko samopouzdanje. Kada ljubomora poprimi opsesivni karakter, jedan partner uzima ulogu progonitelja koji stalno kontroliše partnera i stalno zahtjeva dokaz ljubavi. Ljubomora je opasna i za parove koji nisu u braku. Niko ne voli da ga neko guši i ako se nalazite u takvoj vezi učinite sve da što prije izađete iz nje. Statistika je pokazala da je patološka ljubomora čest motiv ubistva. Sve počne bezazleno sa ljubomorom koju na početku smatramo kao dokaz ljubavi. Onda se pretvori u pakao.

Ekonomsko zlostavljanje

Ekonomsko i finansijsko zlostavljanje je takođe jako prostranjeno na našim prostorima. Ono uključuje strogu kontrolu finansija. Provjeravanje gdje je otišao svaki dinar, ograničavanje finansija i zabrana da se partner zaposli i osamostali. Samim tim daje do znanja da bez njega ne možete uspijeti i ubija vašu samostalnost i sigurnost. On sugeriše da je ona kriva za njegovo negativno ponašanje i da je bez njega bespomoćna.

Svaki put kada doživite bilo koji od ovih načina nasilja, vaša ljubav se umanjuje i polako gasi. 

Veliki broj žena ili dijevojaka se stidi pričati o ponižavanju koje trpi od strane partnera. Jedan od razloga zašto je to tako jeste da umijesto razumijevanja, dobije komentare da je glupa zašto sebi to dozvoljava ili čak da i ne zaslužuje bolje kad ga toliko voli i sve mu oprašta. Nakon toga nikad  više ne usude povjeriti se nekome. Ponekad je razlog i to što misle puno šta će drugi reći i ne žele priznati sebi ni  drugima da nisu uspijeli sačuvati brak ili vezu. S time sebi ne čine nikakvu uslugu. Nasuprot, ostaju i dalje i svim silama se trude ispraviti ono što se popraviti ne može. 

Niko ne treba da živi u strahu od partnera kojeg voli. Ne treba ni da ostaje u vezi iz straha šta on može učiniti ako ga ostavi.

Dok smo mlade i zaljubljene često gledamo kroz ružičaste naočale svijet i ne vidimo stvari realno. Ali sve mi imamo intuiciju ili unutarnji glas koji nas upozorava da nešto u našoj vezi nije kako bi trebalo biti od samog početka. Ako osijetite trun sumnje, nemojte ga sakrivati pod tepih, nego obratite pažnju na njega. Može vam pomoći da na vrijeme shvatite da to nije pravi partner za vas, ma koliko vi to željeli da bude. Ja sam ga isto imala, ali svim silama sam se borila protiv njega i ignorisala, mada sam duboko u sebi znala da je to greška.

Borite se za ono što vas vodi napred i pomaže da budete najbolja verzija sebe. Pomirite se sa svim što ne možete promijeniti. Riješite se svega što vas koči ili vuče prema dnu.

Nemojte misliti da će se on promijeniti, ako vi nešto promijenite kod sebe. Počnite vijerovati da niste vi ta koja treba da se mijenja i ničim niste zaslužili takvo ponašanje prema sebi. Stavite tačku i krenite iz početka. Nije sramota tražiti pomoć, ako vam je potrebna. Ako imate „SREĆU“ kao ja, da doživite svaki od ovih gore navedenih oblika nasilja, teško da ćete uspijeti bez pomoći. Bez obzira gdje živite  uvijek postoji neko kome se možete obratiti  i ko će vam rado pomoći.

Trebate  od početka veze postaviti jasne granice preko kojih ne smijete prelaziti. Ja sam nažalost svakim oprostom granice pomijerala, sve dok nisam počela prolaziti pakao. Vjerujte da niste vi krive za njegovo ponašanje i da bez obzira šta i kako radite to niste zaslužile.

Nemojte biti zarobljenik prošlosti. To što ste doživjele neka vam bude lekcija, a ne doživotna robija. U slijedećim tekstovima ću pisati opširnije o svakoj od ovih tema.

Pišite mi vaše mišljenje i utiske u komentarima ili putem emel adrese.

Leave a Comment

Scroll to Top