Da li smo se riješili nasilja samim izlaskom iz veze?

Sve žene i dijevojke koje su bile u vezi sa manipulatorom znaju koliko je teško riješiti se svih posljedica koje takva veza nosi. Samim raskidom vrlo često nije kraj psihičkom, emocionalnom a ponekad i ekonomskom nasilju, ako imamo zajedničku dijecu i zavisimo od njegove alimentacije. Oni su spremni na to da šire laži o nama, našem životu, vjernosti, razlogu raskida veze, pa nas samim tim vrijeđaju i ponižavaju. Onda mi patimo i preživljavamo duhovnu bol, iako smo prekinule vezu.

Mislim da on prvo pokušava da ubijedi sebe da si ti kriva za sve, pa onda sve ostale. Takođe mislim da se boji istine, pa pomoću laži opravdava sve svoje postupke. S njim ne možeš pričati o istini, jer dobro je poznato da svako od nas ima svoju istinu. Manipulator nije spreman pogledati stvari iz druge perspektive i postaviti se u ulogu druge osobe. Svoje odluke nikad ne dovodi u pitanje i on je uvijek u pravu. Laž je ono što on najbolje zna, nema šanse da ga promijeniš, pa nemoj se uzalud truditi i nervirati.

Ako on nakon veze priča laži, nemoj se pravdati. Nemoj se spuštati na njegov nivo, ali ne smiješ sebi dozvoliti da te to grize i muči. To je njegov način komuniciranja i samim tim govori više o sebi, nego o tebi. Ti si ta koja zna istinu i to ti treba biti dovoljno. Nemoj misliti o tome kako će drugi reagirati na njegove laži ni kakvo će mišljenje imati o tebi. Oni koji te vole znaju kakva si ti osoba i to je važno.

Ne mogu te svi voljeti, ali i ne moraju. Šta će reći ljudi koji nemaju nikakvu ulogu u tvom životu, treba da ti bude najmanji problem. Ako vijeruju njemu i njegovim lažima, znači da te ne poznaju i da im nisi bitna u životu. Zašto onda da oni tebi budu važni? Neka misle šta hoće, nije na tebi da ispravljaš krivu Drinu. Oni su ti koji ne prepoznaju istinu i zato opusti se, misli na sebe i svoju budućnost.

pexel

Znam da boli kad čuješ stvari koje nisu istina, ali probaj na sve načine da to ignorišeš. Ako imate zajedničku dijecu na neki način ostajete povezani cijeli život i prinuđeni ste da komunicirate. Ako dijeca još nisu samostalna i zavisiš od njegove alimentacije ponekad nije lako ostati smiren. Nije lako kad znaš da priča sve najgore o tebi, da laže da plaća za tebe i dijecu više što nego treba, a to nije istina.

U takvim situacijama sjeti se da si ipak uspijela izaći iz takve veze i da ti sad više ne može ništa, osim pričati iza leđa. Budi zahvalna i ponosna na sebe što si u tome uspijela. Dijeca će porasti i onda nećeš više biti ovisna o njemu. Nije bitno koliko nepravde sad podnosiš, bitno je da si sigurna u sebe.

Nemoj se pitati čime si to zaslužila. Raskid je najbolje što ti se moglo desiti. Sijeti se s kim imaš posla i razloga zašto si prekinula tu vezu. Preuzmi kontrolu nad svojim emocijama i osijećajima. Radi na sebi i na tome da ponovo izgradiš svoje samopouzdanje.

Ako nemate zajedničku dijecu, nego samo zajedničku prošlost, onda je još lakše sve zaboraviti. Nemoj mu dopustiti da ti nanosi emocionalnu bol. Na taj način mu ponovo daješ moć nad tvojim životom, a to sigurno ne želiš.  Ako se trudi da te predstavi u lošem svijetlu, da drugi imaju pogrešnu sliku o tebi, nemoj da brineš. Oni pravi će uvijek vidjeti u tebi ono što jesi, a oni koji nisu to u stanju, nisu ni vrijedni tvoje pažnje. Vjeruj u sebe i raduj se svom novom početku bez nasilja.

Nadam se da ti je ovaj tekst pomogao. Piši mi svoje mišljenje i iskustva na ovu temu.

Leave a Comment

Scroll to Top