Nemoj ostajati sa nasilnikom

 

 

Reći ću ti zašto ostaješ sa nasilnikomjer znam!

Nasilje nad ženama, tabu tema o kojoj se nerado priča, ali ima ga svuda oko nas. Zašto žene trpe nasilje u dvadeset prvom vijeku? Za to postoje brojni razlozi.

Ljubav

 Jedan od razloga je ljubav. Kad smo zaljubljeni, stupimo u vezu, volimo svog partnera, on nam postaje najvažnija osoba na svijetu. Uradili bi sve za njega i imamo strah da ga ne izgubimo. Ali ljubav je razlog samo na početku veze. Nakon svakog vida nasilja, ljubav se polako smanjuje i bljedi. On se izvinjava,obećava da  to nikad neće ponoviti.

Moli da mu oprostimo i mi počinjemo da se nadamo da je to bio poslijednji put. Možda će kupiti poklon, kao znak ljubavi i pažnje. Ali to radi da smanji svoj osijećaj krivice, ne što nas voli. Koliko vrijedi poklon, za koji nas vežu ružne uspomene. Baš kad pomislimo da je sve u redu i da se neće više ponoviti, desiće se opet. Kad jednom oprostimo ono što nebi trebalo, od nas se očekuje da ćemo svaki put oprostiti. S tim pomijeramo granice. Onda shvatimo da naša ljubav nije dovoljna i ona se polako pretvara u strah.

Strah

Strah je možda najveći razlog zbog kojeg se i danas trpi nasilje. On igra jako veliku ulogu i da bi se žena usudila prijaviti nasilnika ili napustiti ga, treba jako puno hrabrosti. To vrlo često traje godinama. Ponekad je potrebna ona jedna kap da prelije čašu i da kaže sad je dosta.

 Kad pobijedi strah i donese odluku, žena dobija snagu, za koju je mislila da je ne posjeduje više. Niko ne treba da živi u strahu od partnera, ni da ostaje s njim iz straha šta on može učiniti ako ga napusti.

Stid

 Iako žene nisu te koje bi se trebale stidjeti, ipak nas je sramota priznati pred drugima šta se dešava u našem braku ili vezi. Tu je i strah od toga šta će drugi reći i misliti o nama. Bojimo se da nam niko neće vjerovati i šutimo. Pošto on vidi da mi šutimo, s tim ga samo ohrabrujemo da nastavi dalje. S vremenom počnemo tražiti opravdanja za njegovo ponašanje i krivicu prepisivati sebi.

Ovisnost

Financijska sloboda igra takođe veliku ulogu. Puno žena, pogotovo na balkanu, nema nikakva primanja i ovisna je o mužu i njegovoj plati. Zbog toga ona ne vidi način na koji bi sama mogla opstati. A on je svakodnevno ubijeđuje u to da bez njega nemože ništa. Ako si godinama u jednoj takvoj vezi, izgubiš samopouzdanje i nevidiš izlaz. Vjeruješ u to da si nesposobna sama brinuti za sebe.

Djeca

Ako su tu još i dijeca, onda je situacija još teža. Najveća greška koju žena može učiniti je da ostane u braku u kojem vlada nasilje, zbog dijece.  Dijeca zaslužuju mirno i bezbrižno djetinjstvo. Treba da osjete ljubav, sigurnost, harmoniju i međusobno poštovanje između roditelja.

 Ako žive u strahu i gledaju nasilje, dijeca dobijaju traume. Kao posljedica na traume koje su doživjeli, dolaze psihički problemi sa kojima se nose cijeli život. Puno je ljepše rasti u miru, sa jednim roditeljem, nego u strahu sa oba.

Niste krive!

Najvažnije je da se usudimo tražiti pomoć. Nije sramota biti žrtva, sramota je cijeli život ostati žrtva. Uvjek postoji neko kome se možemo obratiti za pomoć. Ako nemate nikog u familiji ili krugu prijatelja, postoje javne ustanove kojima se možete javiti. Treba donijeti čvrstu odluku i ne odstupati od nje.  Nakon što prvi put doživite nasilje, stavite tačku na tu vezu i krenite dalje.

 Često sam slušala „Prava žena neće nikad doživjeti nasilje.“ Najteže mi je padalo kad tako nešto jedna žena kaže.  Žena ženi treba biti podržka.  Zbog osude i sumnje, se veliki broj nas nikad ne usudi reći istinu, jer se boje da joj se neće vjerovati. Vjerujte niste krive i bez obzira šta i kako radile ničim ne zaslužujete nasilje.

Mislim da je samo kod nas na balkanu uobičajeno, da se žrtva osuđuje. Bilo u kom pogledu, žrtve su te koje trebaju dobiti bez uvijetnu podršku društva. Nema potrebe da se pravdaju i dokazuju drugima da nisu krive.  Ali naše društvo često posipa sol na ranu, koja i onako teško može zamladiti.

Svaka od nas, koja se uspije izvući iz toga, je vrijedna divljenja, dubokog poštovanja i sama sebi je najveća podržka. Ona zna da je pobijedila najveću bitku u svom životu i sve ostalo su sitnice. Ako poznajete jednu takvu ženu, pomozite joj da vrati vjeru u dobro u ljudima.

Pošto je ovo novi blog i počinjem sa pisanjem radujem se vašim komentarima, kritikama i utiscima. Nadam se da čitate i slijedeće tekstove.

.

4 thoughts on “Nemoj ostajati sa nasilnikom”

Leave a Comment

Scroll to Top